syyskuuta 19, 2017

3 tapaa miten huono itsetunto vaikuttaa parisuhteeseen


Huonon itsetunnon vaikutukset ulottuvat valitettavasti kaikkialle elämässämme. Erityisesti ne tulevat esiin ihmissuhteissamme. Mitä läheisemmässä suhteessa olemme jonkun ihmisen kanssa sitä enemmän kaikki sisällämme olevat asiat tulevat esiin. Heh, miehenikin sanoi, että hän ajatteli olevansa tosi hyvä tyyppi ennen kuin menimme naimisiin, mutta totesi sitten myöhemmin, että ei hän ollutkaan "niin hyvä tyyppi" kuin oli luullut.

Parisuhde paljastaa meissä olevat parhaat ja pahimmat puolet. Ja se on hyvä asia, sillä se tarjoaa meille mahdollisuuden parantua ja kasvaa ihmisenä. Jos siis kärsit huonosta itsetunnosta, parisuhteessa ja läheisissä ystävyyssuhteissakin esiin tulevat kivut ovat sinun tilaisuutesi kasvaa!

1. Riippuvaisuus

Huono itsetunto johtaa meidät uskomaan, että arvomme riippuu täysin siitä mitä muut ihmiset meistä ajattelevat ja miten he meitä kohtelevat. Parisuhteessa se tarkoittaa sitä, että itsetuntomme on jatkuvasti riippuvainen siitä miten kumppanimme meitä kohtelee. Odotamme, että toinen kannattelisi ja vahvistaisi meidän itsetuntoamme. Tulemme kuitenkin pettymään, jos annamme sellaisen vastuun toiselle ihmiselle. Niin tärkeää kuin se onkin saada toiselta rohkaisua ja vahvistusta (ja se myös kuuluu hyvään parisuhteeseen), vastuu oman itsetuntomme rakentamisesta kuuluu meille.

2. Rehellisyys

Huono itsetunto voi vaikuttaa parisuhteessa myös sen, että emme uskalla olla täysin rehellisiä. Minulla oli ainakin aluksi kova tarve olla mieliksi miehelleni ja siksi en aina kertonut hänelle rehellisesti mitä tunsin. Näin jälkeen päin ajateltuna minun olisi pitänyt olla rohkeampi. Vaikka rehellisyys missä asiassa tahansa (esimerkiksi omasta persoonasta, menneisyydestä, toiveista ja peloista) voi olla aluksi hankalaa, se kuitenkin rakentaa keskinäistä yhteyttä varmasti paremmin kuin mikään muu.

3. Rajat

Joskus voidaan virheellisesti ajatella, että läheisissä ihmissuhteissa ei tarvitse olla rajoja. Totuus kuitenkin on, että ilman rajoja ei ole hyvää ja kunnioittavaa suhdetta. Jokaisella ihmisellä on rajat, joita täytyy suojella ja kunnioittaa. Jos on huono itsetunto, sitä saattaa kaivata niin paljon hyväksyntää ja huomiota, että unohtaa omat rajansa. Se johtaa kuitenkin arvottomuuden tunteen lisääntymiseen. Parisuhteessa kannattaa siis harjoitella molemminpuolista rajojen hakemista ja kunnioittamista, sillä se lujittaa suhdetta ja vahvistaa myös molempien itsetuntoa.

On itsetuntosi tai parisuhteesi tänään missä pisteessä tahansa, älä lannistu! Sinä olet voimallinen ja kykenevä rakentamaan elämääsi ja itsetuntoasi uudelleen. Lopulta kyse on vain siitä, että opettelet näkemään itsesi uudella tavalla. Sinä olet arvokas, eikä mikään kokemasi tai tekemäsi asia voi sitä muuttaa. Mitä enemmän ymmärrät sen, sitä vahvemmaksi myös parisuhteesi ja muut läheiset ihmissuhteesi tulevat.

Love, Carita

Ps. Millaisia vaikutuksia huonolla itsetunnolla on parisuhteeseen sinun mielestäsi?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti