elokuuta 09, 2017

Miten huono itsetunto on vaikuttanut elämääni? Osa 3/3.


Luin artikkelia huonosta itsetunnosta ja kun pääsin kohtaan, jossa lueteltiin huonon itsetunnon vaikutuksia, löysin itseni monesta kohtaa (apua!). Siitä syntyi ajatus kirjoittaa aiheesta tänne blogiin. Tämä on sarjan viimeinen osa.

"Ihmiset, joilla on huono itsetunto, käyttäytyvät yleensä epävarmasti muiden ihmisten seurassa."

Huono itsetunto saa aikaan sen, että jatkuvasti vertailee itseään muihin. Koska ei sydämessään koe olevansa arvokas ja merkityksellinen, koittaa koko ajan etsiä omaa arvoaan ulkoisista asioista ja muiden ihmisten mielipiteistä.

Mutta kun oma arvo perustuu vertailuun ja muiden ihmisten mielipiteisiin, ei voi koskaan olla varma itsestään. Ei koskaan voi tietää pitävätkö muut ihmiset siitä kuka on ja löytyykö joukosta joku itseä "parempi" tai "huonompi".

Minä etsin pitkään arvoani jostain ulkopuolelta. Kuitenkin, kun vihdoin päätin uskoa, että olen arvokas ja annoin sen totuuden muuttaa käsitystä itsestäni, myös epävarmuuteni muiden seurassa alkoi vähitellen karista. Koska arvoni ei riipu siitä millaisia muut ovat tai mitä he minusta ajattelevat, uskallan olla oma itseni.

"He pelkäävät konflikteja muiden kanssa."

Konfliktinpelko on story of my life. Olen aina inhonnut konflikteja. Siksi kiltin tytön rooliinkin oli niin helppo astua. Opin jo nuoresta väistelemään konflikteja olemalla kiltti ja huomaamaton. Jotenkin pelkäsin, että maailmani romahtaisi, jos joutuisin isompaan ristiriitaan muiden ihmisten kanssa. Pelkäsin varmaan, että ihmiset lakkaisivat rakastamasta minua, jos olisin hankala.

Koska pelkäsin konflikteja, en uskaltanut myöskään laittaa muille ihmisille rajoja. Joka kerta, kun ylitseni käveltiin, arvottomuuden tunne sisälläni kasvoi. Sen lisäksi, että arvottomuuden tunteeni kasvoi, myös ihmissuhteeni lakkasivat syvenemästä.

Todellisiin ja aitoihin ihmissuhteisiin kuuluu konflikteja. Konfliktit paljastavat mitä me ajattelemme ja tunnemme ja missä ovat meidän rajamme. Ne auttavat meitä ymmärtämään ja tulemaan lähemmäksi toisiamme.

Kun olen alkanut ymmärtää, että osoitan itselleni ja muille arvostusta avaamalla oman suuni ja kertomalla mitä tunnen, olen koittanut tehdä sitä. Joskus jopa silloin, kun olen tiennyt sen johtavan suoraan konfliktiin.

Tämän sarjan lopuksi haluan sanoa, että sinä olet äärettömän arvokas ihminen. Tiedän omasta elämästäni, että voi olla tuhat syytä arvostella ja inhota itseään. Kuitenkin jokainen niistä syistä on lähemmin tarkasteltuna merkityksetön. Mikään ei voi viedä sinun arvoasi! Joten ole rohkea ja arvosta itseäsi. Minäkin teen niin.

Love, Carita

2 kommenttia:

  1. Hei. Kiitos blogistasi. Samaistuin, ja paljon. Kiitos rohkaisevista sanoista.
    Voisitko tai osaisitko kirjoittaa huonon itsetunnon vaikutuksesta parisuhteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta ❤️ Ja hyvä ajatus, voisin miettiä tuota aihetta tänne blogiin!

      Poista